Krajiny Odrody vínaProducentiCena vína

Korpásova južná strelka

Autor: Pravda - Jozef Sedlák, 1. decembra 2011


Niektoré vône a chute vína odchádzajú do zabudnutia, iné čakajú na svoju príležitosť. Kedysi rozšírené Bratislavské biele alebo Budínka či Medovec sa opäť môžu dostať na stôl. A spolu s nimi aj vína tretieho tisícročia Svojsen a Rulenka od česko-slovenskej vinárskej legendy Viléma Krausa.


Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Ondrej Korpás so synom.


Na veľkú vinársku scénu ich uvádza fenomén moderného slovenského šľachtenia Ondrej Korpás a jeho syn.
Keby Slovensko nemalo Korpása, jeho vinárska pamäť a rozvojový potenciál by náramne schudobneli. Od roku 1970 Korpás v Strekove a Rúbani cieľavedome buduje ampelografickú zbierku, do ktorej sústredil pôvodný slovenský aj svetový sortiment odrôd.

Na Starom vrchu v Rúbani a strekovských viničných horách je zo svetovo odhadovaných päť tisíc kultivarov viniča vysadených ,,len“ 1 200 odrôd a krížencov muštových a stolových odrôd a 1800 vlastných nových šľachtení, ale je to vzhľadom na rozpadávajúci sa slovenský vinársky výskum unikátna zbierka. Taká, ktorá drží budúcnosť slovenského vína nad vodou.

Korpás výborne číta potreby modernej vinárskej spoločnosti. Tá je čoraz zložitejšie štruktúrovaná a túži po vínach prinášajúcich nový chuťový zážitok. Pohľad za obzor môžu priniesť jednak úplne nové odrody a pohľad do stratenej minulosti odrody, ktoré pili predkovia.

Retrovíno alebo ako chutí minulosť

Bratislavské biele známe aj ako Cetínske či Kadarka biela bolo kedysi základom vinohradov v Uhorsku a neskôr v Česko-Slovensku. Budínku aj Medovec či iné vtedajšie odrody vytlačilo z viníc vysoké vedenie.


Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Pivnica šľachtiteľov Korpásovcov je
ojedinelým vinárskym laboratóriom.


,,Nesedelo im,“ vraví Korpás, boli to odrody po stáročia pestované na hlavu. Orientácia na vyššie úrody a produktívnejší spôsob obrábania viniča zahnali tieto odrody do ampelografických rezervácií. Vari len šľachtitelia si uvedomovali ich potenciál. Ten nespočíval len v obnovení zabudnutých chuťových prejavoch, ale napríklad aj v súčasnosti veľmi cenenej vyššej odolnosti voči chorobám.

Automobilka Volkswagen a po nej Fiat urobili nádherné retro z legendárneho chrobáka či malej fiatky 600. Korpás sa teraz so synom Ondrom pokúša o niečo podobné. Rozmnožujú a selektujú zo starých odrôd najlepšie potomstvo. Pripravujú pre pestovateľov najživotaschopnejšie klony.

,,Moderné vinárske technológie umožnia zo zabudnutých odrôd vyrobiť čisté vína, v jadre také, ako pili predkovia. Mohli by byť krásnym doplnkom v pivniciach malých rodinných vinárstiev,“ vraví Ondrej Korpás starší. Tie by lákali milovníkov vína nielen na svetovo známe Chardonnay či Cabernet Sauvignon, ale aj na dávne odrody rozšírené v 19. a 20. storočí v Karpatskej kotline.

Už sú vinárstva, ktoré o ne majú záujem. Ambiciózni strekovskí vinári Zsolt Sütő a Tibor Melecsky zo spoločnosti Strekov 1075 si napríklad u Korpása objednali Medovec. Ondrej Korpás dlho pátral po južnom Slovensku, kým ho objavil v jednom starom vinohrade v Mužli. Pre Zsolta Sütő a Tibora Melecskyho, ktorí sa cieľavedome vracajú k pôvodným južnoslovenským odrodám a klasickým technológiám výroby vína, je to dar z nebies.

K ďalším Korpásovým veľkým úlovkom patrí Silvánske červené. Ešte na začiatku 20. storočia ho vysadili v istej rodinnej záhrade v Nových Zámkoch. Priam zázrakom sa uchovali zdravé kry, z ktorých Korpás vybral najsúcejší materiál na ďalšie rozmnožovanie.

Cukornatosťou, skladbou aromatických látok i úrodnosťou prekonáva Silvánske červené na Slovensku známejšie Silvánske zelené. Predstavte si o pár rokov červený Silván v pohári? Nebude to krásna pozvánka do niektorého z vinárstiev v Strekove a Rúbani?

Veruže bude! Korpás so synom, ktorý nedávno obhájil doktorát aj u profesora Viléma Krausa, však plánujú mnohé staré odrody využiť aj v šľachtení.

,,Ide nám o prenesenie ojedinelých chuťových a aromatických prejavov starých odrôd, ktoré by v nových kultivaroch rešpektujúcich súčasné pestovateľské nároky prinášali ľuďom živý vinársky pozdrav z minulosti,“ načrtáva budúcnosť Ondrej Korpás mladší. Tá sa rodí v rodinnom vinohrade na Starom vrchu týčiacom sa nad obcou Rúbaň.

Poklady Starého vrchu

Ucelený tri pol hektárový blok vinice patrí k slovenským unikátom. Pred pár storočiami tu rástli dúbravy. Odkazom na ne je zvyšok starého Rubánskeho lesa, ktorý lemuje Starý vrch posiaty vinohradmi. Tento nádherný tridsať hektárový útvar vo zvlnenej Pohronskej pahorkatine vysadil pred štyridsiatimi rokmi Korpás krátko po tom, čo sa stal vinohradníkom vo vtedajšom zlúčenom strekovsko-rúbanskom družstve.


Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Ondrej Korpás st. považuej Joubertin
za najpôvabnejšiu francúzsku odrodu.


Objednávka znela: zlikvidovať starý ,,kolíkový“ vinohrad a vybudovať nový s vysokým vedením a odrodami, ktoré dajú vysoké a kvalitné úrody. A tak von z kedysi grófskeho vinohradu leteli staré odrody ako Slankamenka, Kövidinka či Bratislavské biele. Keď sa rúbe les ívery, lietajú. Čo by dnes Korpás dal zato, keby bol viac zachránil zo starého dedičstva. Niektoré kroky sú nevratné, iné otvárajú okno novým možnostiam, najmä keď Korpás mal od začiatku ambície šľachtiť vinič.

Straty a nálezy? Čoho je za život viac? Stačí sa pozrieť do korpásovskeho vinohradu. Vyhrávajú nálezy. Čo riadok, to iná odroda. Je tu napríklad 15 klonov Sauvignonu blanc, 13 klonov Cabernetu Sauvignon, 5 klonov Dunaja a životná láska Ondreja Korpása staršieho jeho veličenstvo Tramín červený. Rastie tu aj tramín, ktorý premenený na víno cestoval v batožine profesora Fedora Malíka do Ľjublane. Na Vinofóre nenašiel premožiteľa - získal veľkú zlatú medailu.

Korpás od chvíle čo vstúpil do strekovských a rúbanských vinohradov preveroval ich obrovský potenciál novými odrodami. Ako vynikajúci žiak profesora Krausa dostal do daru 15 jeho super krížencov vytvorených kombináciou Rulandského sivého, Leánky a Rizlingu rýnskeho. Názvy mali naozaj symbolické – Svojsen, Rulenka, Ruler atď.

Vinica a pivnica ako laboratórium

Po päťnásobnej selekcii Svojsen a Rulenka, ktorým Česi nedávali pred 40 rokmi veľkú budúcnosť, dospeli pod starostlivou Korpásovou rukou. Vrátili sa na Moravu ako zrelé odrody a zvedaví Česi ich zaradili do českých štátnych odrodových pokusov. Prekonal žiak učiteľa? ,,Nie, iba mu vrátil školné, odpovedá skromne Korpás.


Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Ondrej Korpás ml. uprostred podpníkového viniča,
ktorý slúži na výrobu odrezkov.


,,Svojsen je najušľachtilejšie víno, aké som pil. V každom veľkom víne musia byť aromatické stopy po pomaranči a toto ich obsahuje,“ nadchýňa sa nad pohárom superhrozienkového výberu mladý Korpás. Akoby sa v ňom sústredilo všetko slnko roku 2008 - neuveriteľných 39 stupňov cukru hladí podnebie a pritom dostatok ihravých kyselín drží víno pevne v rukách.

Ondrovi Korpásovi ustavične kládli vinári otázku, čo viedlo dnes stále čulého 88-ročného Viléma Krausa k tomu, aby z troch silných individualít, akými je Rizling rýnsky, Rulandské sivé a Leánka, utvoril novú odrodu. Ondrej Korpás namiesto odpovede dal vždy každému ochutnať Krausov Svojsen.

Neuveriteľná hĺbka vnemu, prekvapujúca harmónia jemných kyselín a cukrov im bola odpoveďou. Vzniklo víno s nonšalantnosťou burgundských pinotov, romantikou ušľachtilých moselských rizlingov a ohnivým srdcom balkánskej leánky.

V rodinnej pivnici Korpásovcov dozrieva 180 vzoriek vína. Také niečo by sa márne dnes hľadalo na Slovensku. Demižóny obsahujúce 20, 30, 50 litrov vína, ale aj iba pollitrové a litrové fľaše vína z novošľachtencov. Táto pivnica je živým laboratóriom, kvapalným obrazom vinohradu, do ktorého denne mieria otec so synom. Víno sa rodí vo vinohrade... a pivnici. Korpásovci skontrolujú vinicu a potom podídu k demižónom. Ochutnávajú, preháňajú víno v ústach, analyzujú, zapisujú si poznámky. Stáva sa, že nezhodnú, ale v spore sa hľadá pravda.

Kedy obrať hrozno? Je to večná vinohradnícka hádanka. Ponechať strapce na kroch a tŕpnuť či pleseň, ktorá ho napadla spôsobí zhnitie, alebo počasie vytvorí podmienky na tvorbu hrozienok, za ktorými stojí ušľachtilá pleseň Botrytis cinerea?

Korpása za 41 rokov nesklamal inštinkt. Rozvíjal sa , tak ako rástla jeho životná skúsenosť, podopretá energiou a priam pekelnou výdržou jeho sedliackych predkov. Nebola to náhoda, že práve v ňom večne študujúcom mužovi, organizujúcom desiatky pokusov zameraných aj na výživu, ochranu viniča a agrotechniku vôbec, explodovala schopnosť čítať pravdu ukrytú vo vinohrade, pôde i v zárodkoch nových odrôd v malých semenáčoch.

Korpás je stelesnením vinohradníka a vinára - skvelého pozorovateľa prírody a aktívneho tvorcu. Ožíva v ňom vinohradnícky archetyp, aký pred tisícročiami zrodili Kaukaz, staré Grécko, antický Rím a potom kolíska moderného vinárstva Francúzsko.

Korpás podobne ako jeho často bezmenní predchodcovia bezpečne vybral najlepšie odrody viniča pre každú množinu okolností. Stal sa strelkou, ktorá v nepokojnom čase ukazuje, kadiaľ a s ktorými odrodami vedie cesta k dobrému slovenskému vínu – v širšom zmysle stredoeurópskemu vínu.

Diskusia o víne Korpásova južná strelka




Akcie a zľavy
Zľavy a akcie

Pozrite zlacnené vína
Kamenná predajňa
Naša vinotéka
je v Eurovei v Bratislave
Košík
Doručenie zadarmo
od 30€ v BA, od 250€ v celej SR
Darčekové balenie
Darčekové balenie

možnosť krásneho zabalenia
Stránka Pivnička.sk je o vínach a vinárstve. Na stránke nájdete ponuku kvalitných vín a iných alkoholických nápojov a z toho dôvodu je vhodná iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov. Prosím, potvrďte svoj vek.

Máte 18 alebo viac rokov?

ÁNO       NIE